^Na vrh

logo

DOSTAVA KRŠTENICA, IZVODA I LIČNIH DOKUMENATA ZA SVE GASTERBAJTERE IZ SRBIJE, KOSOVA, CRNE GORE I MAKEDONIJE KOJI RADE U ZEMLJAMA EU!

Kursna lista

Sportske vesti

Donatori&Partneri
Phralaljen thaj phenjalen, isi Roma kola mangena e buti kotaro Nacionako saveti e Rromengo a isi hem okola kola na mangena. Odoleske sarijende koj ramosarde ko ulavdo elekcijako lil isi šaipe (mogućnost), te den podikeripe bašo akava saveti numa te na den ole plo avazi, krlo (glaso).

Sar so phenol o Krisi taro nacionake savetija taro nacionake minoritetija, e elekcije bašo manuša kola ka oven ko saveti odikerđon kana 24 satija anglal o ramosardipe kotaro elekcije ko ulavdo elekcijako lil taro nacionako minoriteti oven ramosarde pobut taro 40% Rroma, premalo agorutno ramosardipe taro manuša ki Srbija. Ko nakhle elkcije o Rroma šaj sine te keren o elekcije premalo Krisi, thaj premalo ramosardipe e manušengo taro 2002. berš, numa akana o agorutno ramosardipe taro 2011.berš sikavol kaj isi po but Rroma thaj odoleske ko ulavdo elekcijako lil valjanol panda 2900 Rroma. . Sar so đana o elekcije bašo nacioanko saveti e Rromengo ka ovol but sigate thaj odoleske valjani sa o Rroma kola naje ramosarde ko elekcijako lil te ramosaren korkore peste. Po but infomacije isi tumen ki akaja adresa: http://www.ljudskaprava.gov.rs/index.php/yu/nacionalni-saveti-normativa/110-zahtev-za-upis-u-posebni-biracki-spisa

Urbanizacija preduslov napretka

 

Stereotip o Romima građen je upravo na izgledu romskih naselja, kaže Osman Balić, predsednik Lige Roma. Usvajanje Zakona o legalizaciji romskih naselja omogućilo bi ono što ni jedan od četiri zakona donet od 2000. godine pa do danas nije – sigurnost, bezbednost i poštovanje posebnog načina života pripadnika romske manjine.

 

Da u 120 srpskih gradova i opština postoji 583 romskih naselja, te da se u mnogima od njih živi ispod granice siromaštva, država je praktično saznala tek nedavno, kada je od misije OEBS-a na poklon dobila bazu podataka o o broju romskih naselja, njihovim tačnim lokacijama, broju stanovnika i objekata, strukturi i kvalitetu kuća, stanju infrastrukture koju je uradio GIZ. Ova baza trebalo bi da posluži za buduće investicione planove u poboljšanju uslova života romske populacije u Srbiji.

Opširnije...
Stop mržnji prema Romima!

Govor mržnje postoji u Evropi već duži vremenski period. To je forma diskriminacije koja vodi do agresivnog ponašanja, napada i nasilja. Etničko nasilje je opasna pretnja koja počinje govorom mržnje. Govor mržnje je tek prvi korak, ali se i najlakše zaustavlja! Zaustavimo mržnju odmah! Svaki četvrti Rom je doživeo govor mržnje barem jednom u toku prošle godine, a svaki peti je bio žrtva rasističkog napada. Većina Roma je,u proseku doživela po četiri incidenta takve vrste.

Opširnije...
U Nišu nova radna mesta

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas u fabrici “Džonson elektrik” da će to za par godina biti najveća fabrika u Srbiji i naglasio da je to prva dobra vest za Nišlije posle mnogo godina.

Vučić je nakon potpisivanja memoranduma Vlade Srbije i rukovodstva Dzonson elektrika koji će omogućiti zapošljavanje još 2.400 radnika, istakao da je posebno srećan zbog toga što je ta kompanija izabrala Srbiju i Niš gde će da otvori pogon.

Opširnije...

Radio uživo

Copyright © 2014 RomaWorld