^Na vrh

logo

DOSTAVA KRŠTENICA, IZVODA I LIČNIH DOKUMENATA ZA SVE GASTERBAJTERE IZ SRBIJE, KOSOVA, CRNE GORE I MAKEDONIJE KOJI RADE U ZEMLJAMA EU!

Kursna lista

Sportske vesti

Donatori&Partneri
Učesnicima se obratio Nenad Ivanišević, državni sekretar Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja koji je naznačio da je potreban zajednički rad svih na rešavanju teških problema pogotovu kada je tema zapošljavanja u pitanju. “Dobra je vest da danas počinje sa radom jedna dobra investicija da se zapošljavaju naši građani, a plus se zapošljavaju naši građani i građanke romske nacionalnosti.”

Suzana Paunović direktorka KLJMP izrazila je zadovoljstvo jer od 18 preduzeća u 14 njih su vlasnici pripadnici romske zajednice.

“Takođe, ovo će biti ključna tema buduće Strategije za unapređenje položaja Roma čije usvajanje očekujemo do kraja septembra. Posebno mi je zadovoljstvo što se kroz ovaj projekat pokazalo da postoji jako veliki broj inicijativa i primera dobre prakse širom Srbije koji se odnose na zapošljavanje Roma i Romkinja.” napomenula je direktorka KLJMP.

Koordinatorka za romske politike Generalnog direktorata Evropske komisije za proširenje Marta Garsia Fidalgo je rekla  da “prema ciframa Saveta Evrope, romska populacija u Srbiji čini osam odsto ukupne populacije i dodala da su Romi u Srbiji uglavnom u veoma teškom položaju, a da je za prevazilaženje te situacije zapošljavanje od suštinskog značaja.” Takođe je napomenula da ovih 18 preduzeća imaju veliku odgovornost i da će dokazati da je Integracija Roma moguća-

Šef misije OEBS u Srbiji Petar Burkhard izjavio je danas da uspešna inkluzija Roma u Srbiji zahteva sveobuhvatan pristup, koji se odnosi, između ostalog, na poboljšanje uslova obrazovanja, stanovanja i zapošljavanje.
On je kazao da je ključna oblast zapošljavanje i da preduzeća koja su izabrana imaju najbolju praksu za zapošljavanje Roma kroz socijalno preduzetništvo.

Predsednik NSRNM Vitomir Mihajlović je rekao da je najveća diskriinacija prema romima u oblast zapošljavanja, procenat nezaposlenosti u romskoj zajednici je veći od 90%.

Iako ima afirmativnih mera u obrazovanju, koje su doprinele stvaranju školovnog kadra koji čeka na zaposlenje više godina, nova “Strategija” će doprineti povećanju broja zaposlenih Roma putem ovakvih i sličnih projekata, napomenuo je g. Mihajović.

Preduzeća koja su dobila neophodne mašine i opremu uglavnom se bave recikliranjem otpada, proizvodnjom i preradom konjskog mesa, proizvodnjom papirne galanterije, vođenjem poslovnih knjiga itd. Pored ovoga preduzeća dobijaju i stručne podrške kao i profesionalne obuke.

 

Urbanizacija preduslov napretka

 

Stereotip o Romima građen je upravo na izgledu romskih naselja, kaže Osman Balić, predsednik Lige Roma. Usvajanje Zakona o legalizaciji romskih naselja omogućilo bi ono što ni jedan od četiri zakona donet od 2000. godine pa do danas nije – sigurnost, bezbednost i poštovanje posebnog načina života pripadnika romske manjine.

 

Da u 120 srpskih gradova i opština postoji 583 romskih naselja, te da se u mnogima od njih živi ispod granice siromaštva, država je praktično saznala tek nedavno, kada je od misije OEBS-a na poklon dobila bazu podataka o o broju romskih naselja, njihovim tačnim lokacijama, broju stanovnika i objekata, strukturi i kvalitetu kuća, stanju infrastrukture koju je uradio GIZ. Ova baza trebalo bi da posluži za buduće investicione planove u poboljšanju uslova života romske populacije u Srbiji.

Opširnije...
Stop mržnji prema Romima!

Govor mržnje postoji u Evropi već duži vremenski period. To je forma diskriminacije koja vodi do agresivnog ponašanja, napada i nasilja. Etničko nasilje je opasna pretnja koja počinje govorom mržnje. Govor mržnje je tek prvi korak, ali se i najlakše zaustavlja! Zaustavimo mržnju odmah! Svaki četvrti Rom je doživeo govor mržnje barem jednom u toku prošle godine, a svaki peti je bio žrtva rasističkog napada. Većina Roma je,u proseku doživela po četiri incidenta takve vrste.

Opširnije...
U Nišu nova radna mesta

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas u fabrici “Džonson elektrik” da će to za par godina biti najveća fabrika u Srbiji i naglasio da je to prva dobra vest za Nišlije posle mnogo godina.

Vučić je nakon potpisivanja memoranduma Vlade Srbije i rukovodstva Dzonson elektrika koji će omogućiti zapošljavanje još 2.400 radnika, istakao da je posebno srećan zbog toga što je ta kompanija izabrala Srbiju i Niš gde će da otvori pogon.

Opširnije...

Radio uživo

Copyright © 2014 RomaWorld