^Na vrh

logo

DOSTAVA KRŠTENICA, IZVODA I LIČNIH DOKUMENATA ZA SVE GASTERBAJTERE IZ SRBIJE, KOSOVA, CRNE GORE I MAKEDONIJE KOJI RADE U ZEMLJAMA EU!

Kursna lista

Sportske vesti

Donatori&Partneri
Učenici koji žele da koriste afirmativne mere prilikom upisa na Univerzitetima u Srbiji, uz potrebnu dokumentaciju koju prilažu za upis na fakultete, potrebno je da potpišu Izjavu da su romske nacionalnosti i to na fakultetu koji žele da upišu, kao i da pribave Preporuku, koju izdaje Nacionalni savet romske nacionalne manjine.

Kako prvi upisni rok na fakultete traje od 21 .06. do 29.06.2015. godine, potrebna dokumenta (Izjavu o pripadnosti romske nacionalnosti i Preporuku Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine) se predaju uz ostalu dokumentaciju na fakultet i time se ispunjava uslov za primenu afirmativne mere.

Drugi upisni rok će trajati do 02.sptembra 2015. godine.

Pozivamo sve učenike, koji su zainteresovani za upis na fakultete, da se prijave Nacionalnom savetu romske nacionalne manjine, kako bi blagovremeno pribavili i predali potrebnu dokumantaciju na fakultete.

Kontakt telefoni: 011 3061 603 i 011 3061 548.

Adresa elektronske pošte: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli..

Izvor:

://romskinacionalnisavet.org.rs/index.php/en/vesti/item/1066-vazna-informacija-za-studente-novine-prilikom-upisa-na-fakultete-u-srbiji

Urbanizacija preduslov napretka

 

Stereotip o Romima građen je upravo na izgledu romskih naselja, kaže Osman Balić, predsednik Lige Roma. Usvajanje Zakona o legalizaciji romskih naselja omogućilo bi ono što ni jedan od četiri zakona donet od 2000. godine pa do danas nije – sigurnost, bezbednost i poštovanje posebnog načina života pripadnika romske manjine.

 

Da u 120 srpskih gradova i opština postoji 583 romskih naselja, te da se u mnogima od njih živi ispod granice siromaštva, država je praktično saznala tek nedavno, kada je od misije OEBS-a na poklon dobila bazu podataka o o broju romskih naselja, njihovim tačnim lokacijama, broju stanovnika i objekata, strukturi i kvalitetu kuća, stanju infrastrukture koju je uradio GIZ. Ova baza trebalo bi da posluži za buduće investicione planove u poboljšanju uslova života romske populacije u Srbiji.

Opširnije...
Stop mržnji prema Romima!

Govor mržnje postoji u Evropi već duži vremenski period. To je forma diskriminacije koja vodi do agresivnog ponašanja, napada i nasilja. Etničko nasilje je opasna pretnja koja počinje govorom mržnje. Govor mržnje je tek prvi korak, ali se i najlakše zaustavlja! Zaustavimo mržnju odmah! Svaki četvrti Rom je doživeo govor mržnje barem jednom u toku prošle godine, a svaki peti je bio žrtva rasističkog napada. Većina Roma je,u proseku doživela po četiri incidenta takve vrste.

Opširnije...
U Nišu nova radna mesta

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas u fabrici “Džonson elektrik” da će to za par godina biti najveća fabrika u Srbiji i naglasio da je to prva dobra vest za Nišlije posle mnogo godina.

Vučić je nakon potpisivanja memoranduma Vlade Srbije i rukovodstva Dzonson elektrika koji će omogućiti zapošljavanje još 2.400 radnika, istakao da je posebno srećan zbog toga što je ta kompanija izabrala Srbiju i Niš gde će da otvori pogon.

Opširnije...

Radio uživo

Copyright © 2014 RomaWorld