^Na vrh

logo

DOSTAVA KRŠTENICA, IZVODA I LIČNIH DOKUMENATA ZA SVE GASTERBAJTERE IZ SRBIJE, KOSOVA, CRNE GORE I MAKEDONIJE KOJI RADE U ZEMLJAMA EU!

Kursna lista

Sportske vesti

Donatori&Partneri
Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković ocenila je, gostujući u Novom danu televizije N1, da diskriminacija u Srbiji opada.

Brankica Janković izabrana je krajem prošlog meseca za poverenicu za zaštitu ravnopravnosti. Iako je pred Srbijom još dosta izazova u borbi protiv diskriminacije, ona smatra da je situacija danas dosta bolja nego pre nekoliko godina.

Podsetila je da je npr. prošle godine u Beogradu organizovana Parada ponosa, kao i da će u subotu, 27. juna, više nevladinih organizacija, treću godini zaredom, organizovati šetnju “Zona slobodna od mržnje”, koja je ove godine posvećena antifašizmu. Janković je rekla da će učestvovati u šetnji, a pozvala je i građane da joj se pridruže.

Poverenica je ocenila i da je u Srbiji unapređen položaj osoba sa invaliditetom ali da se one i dalje suočavaju sa brojnim barijerama.

Kada je reč o Romima, Janković je ukazala na problem stvaranja novog animoziteta prema toj nacionalnoj zajednici, jer se u javnosti stvara pogrešna slika da država izdvaja veliku količinu novca za njih. Istina je, kako kaže, da veliki broj donatora pomaže unapređenje položaja romske nacionalne zajednice, ali da najveći deo tih sredstava odlazi na administriranje, dok manje od 10 odsto novca zaista završi u rukama romskih porodica.

Više informacija na linku N1:

http://rs.n1info.com/a71250/Vesti/Brankica-Jankovic-Diskriminacija-u-Srbiji-opada.html

Urbanizacija preduslov napretka

 

Stereotip o Romima građen je upravo na izgledu romskih naselja, kaže Osman Balić, predsednik Lige Roma. Usvajanje Zakona o legalizaciji romskih naselja omogućilo bi ono što ni jedan od četiri zakona donet od 2000. godine pa do danas nije – sigurnost, bezbednost i poštovanje posebnog načina života pripadnika romske manjine.

 

Da u 120 srpskih gradova i opština postoji 583 romskih naselja, te da se u mnogima od njih živi ispod granice siromaštva, država je praktično saznala tek nedavno, kada je od misije OEBS-a na poklon dobila bazu podataka o o broju romskih naselja, njihovim tačnim lokacijama, broju stanovnika i objekata, strukturi i kvalitetu kuća, stanju infrastrukture koju je uradio GIZ. Ova baza trebalo bi da posluži za buduće investicione planove u poboljšanju uslova života romske populacije u Srbiji.

Opširnije...
Stop mržnji prema Romima!

Govor mržnje postoji u Evropi već duži vremenski period. To je forma diskriminacije koja vodi do agresivnog ponašanja, napada i nasilja. Etničko nasilje je opasna pretnja koja počinje govorom mržnje. Govor mržnje je tek prvi korak, ali se i najlakše zaustavlja! Zaustavimo mržnju odmah! Svaki četvrti Rom je doživeo govor mržnje barem jednom u toku prošle godine, a svaki peti je bio žrtva rasističkog napada. Većina Roma je,u proseku doživela po četiri incidenta takve vrste.

Opširnije...
U Nišu nova radna mesta

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas u fabrici “Džonson elektrik” da će to za par godina biti najveća fabrika u Srbiji i naglasio da je to prva dobra vest za Nišlije posle mnogo godina.

Vučić je nakon potpisivanja memoranduma Vlade Srbije i rukovodstva Dzonson elektrika koji će omogućiti zapošljavanje još 2.400 radnika, istakao da je posebno srećan zbog toga što je ta kompanija izabrala Srbiju i Niš gde će da otvori pogon.

Opširnije...

Radio uživo

Copyright © 2014 RomaWorld