^Na vrh

logo

DOSTAVA KRŠTENICA, IZVODA I LIČNIH DOKUMENATA ZA SVE GASTERBAJTERE IZ SRBIJE, KOSOVA, CRNE GORE I MAKEDONIJE KOJI RADE U ZEMLJAMA EU!

Kursna lista

Sportske vesti

Donatori&Partneri
OD KOLEGA IZ REGIONALNOG CENTRA ZA MANJINE:

Poštovani/e,

obaveštavamo vas da je izvođač radova preduzeće CITY ROAD GROUP D.O.O. uz pismenu saglasnost Gradske opštine Novi Beograd započelo radove na uklanjanju „nagomilanog smeća“ u produžetku ulice dr Ivana Ribara na Novom Beogradu na prostoru gde se nalazi neformalno romsko naselje. Od stanovnika naselja primili smo informaciju da je tokom izvođenja radova srušena jedna baraka i da je izvođač radova najavio rušenje još nekoliko objekata u pomenutom naselju. Nakon terenske posete koju smo obavili u toku današnjeg prepodneva saznali smo da niko od stanovnika naselja nije bio unapred obavešten o rušenju niti su im o tome dostavljena rešenja nadležne inspekcijske službe. Žena koja je sa četvoro maloletne dece (deca su starosti šest, četiri, dve i jedna godina) ostala bez krova nad glavom, kada je tokom jučerašnjeg dana između 10 i 11 časova bagerom srušena baraka u kojoj je živela, utočište je potražila kod rođaka u istom naselju a prethodnu noć je provela pod vedrim nebom. Nije potrebno posebno napominjati da porodici čiji je dom srušen nije ponuđen bilo kakav alternativni smeštaj.

Radnici koje je angažovao izvođač radova potvrdili su navode da je tokom narednih dana planirano rušenje još nekoliko objekata u kojima žive ljudi iz naselja.

Regionalni centar za manjine je o ovom slučaju obavestio nadležne institucije i međunarodne organizacije.

Pozivamo vas da nam se pridružite u aktivnostima zagovaranja koje će za ishod imati obustavljanje već zaposčetog postupka prinudnog iseljenja.

Urbanizacija preduslov napretka

 

Stereotip o Romima građen je upravo na izgledu romskih naselja, kaže Osman Balić, predsednik Lige Roma. Usvajanje Zakona o legalizaciji romskih naselja omogućilo bi ono što ni jedan od četiri zakona donet od 2000. godine pa do danas nije – sigurnost, bezbednost i poštovanje posebnog načina života pripadnika romske manjine.

 

Da u 120 srpskih gradova i opština postoji 583 romskih naselja, te da se u mnogima od njih živi ispod granice siromaštva, država je praktično saznala tek nedavno, kada je od misije OEBS-a na poklon dobila bazu podataka o o broju romskih naselja, njihovim tačnim lokacijama, broju stanovnika i objekata, strukturi i kvalitetu kuća, stanju infrastrukture koju je uradio GIZ. Ova baza trebalo bi da posluži za buduće investicione planove u poboljšanju uslova života romske populacije u Srbiji.

Opširnije...
Stop mržnji prema Romima!

Govor mržnje postoji u Evropi već duži vremenski period. To je forma diskriminacije koja vodi do agresivnog ponašanja, napada i nasilja. Etničko nasilje je opasna pretnja koja počinje govorom mržnje. Govor mržnje je tek prvi korak, ali se i najlakše zaustavlja! Zaustavimo mržnju odmah! Svaki četvrti Rom je doživeo govor mržnje barem jednom u toku prošle godine, a svaki peti je bio žrtva rasističkog napada. Većina Roma je,u proseku doživela po četiri incidenta takve vrste.

Opširnije...
U Nišu nova radna mesta

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas u fabrici “Džonson elektrik” da će to za par godina biti najveća fabrika u Srbiji i naglasio da je to prva dobra vest za Nišlije posle mnogo godina.

Vučić je nakon potpisivanja memoranduma Vlade Srbije i rukovodstva Dzonson elektrika koji će omogućiti zapošljavanje još 2.400 radnika, istakao da je posebno srećan zbog toga što je ta kompanija izabrala Srbiju i Niš gde će da otvori pogon.

Opširnije...

Radio uživo

Copyright © 2014 RomaWorld