^Na vrh

logo

DOSTAVA KRŠTENICA, IZVODA I LIČNIH DOKUMENATA ZA SVE GASTERBAJTERE IZ SRBIJE, KOSOVA, CRNE GORE I MAKEDONIJE KOJI RADE U ZEMLJAMA EU!

Kursna lista

Sportske vesti

Donatori&Partneri
Opština Odžaci donela je odluku da raseli sve porodice iz romskog naselja u Bogojevu, kojima će biti kupljene pristojne kuće u selu. Oko 40 romskih porodica, sa više od stotinu članova, stanuje na periferiji, u divljem naselju okruženom šumama i barama, bez najosnovnijih uslova za život.

Živimo u kućama koje prokišnjavaju i čije je zidove izjela vlaga. Nijedna kuća nema kupatilo, jer nemamo uvedenu vodu. U naselju postoji samo jedna česma, čija voda nije za piće, ali mi je pijemo, jer nemamo drugu. U kuće se uvlače zmije i žabe iz okolnih bara, i pacovi, koji su izujedali decu i starije. Kad padne kiša, u blatu smo do kolena. Moramo da gazimo tri kilometra da bismo došli do puta. Naša deca ustaju u pet ujutro da bi stigla u školu u 7. Kad se razbolimo, ne dolazi nam Hitna pomoć, jer niko ne zna ni da postojimo. Odsečeni smo od sveta i zaboravljeni - opisuje Slađan Oršoš (29), koji sa suprugom i troje dece, od osam meseci, osam i deset godina, stanuje u jednoj sobi.

Slađan kaže da mu je životni san da sa porodicom živi u normalnoj kući, koja će imati izlaz na asfalt.

- O poslu ne smem ni da sanjam, jer nikad nisam radio u nekoj firmi, pa i ne znam kako to izgleda. Da nam nije socijalne pomoći i dečjih dodataka, većina nas u naselju ne bi nikad dinar videla. Glavni posao nam je da kopamo po smetlištima i sakupljamo sekundarne sirovine - priča Slađan.

Njegova porodica je na listi prioriteta za iseljavanje iz neuslovnog naselja. Koordinator Kancelarije za Rome u Odžacima, Miroslav Ilić, kaže da je iz opštinskog budžeta izdvojeno 9,3 miliona dinara za kupovinu 10 do 15 kuća za najugroženije porodice sa više dece u naselju u Bogojevu.

- Planirano je da narednih godina budu iseljene i ostale porodice, kojima će, takođe, biti kupljene kuće sa okućnicom i ekonomskim dvorištem, da bi u njima mogle i da privređuju. Novac za stambeno zbrinjavanje ovih ljudi obezbediće lokalna samouprava, koja na tom prostoru namerava da uredi carinsku zonu, a pokušaćemo da za kupovinu kuća pribavimo i donacije iz evropskih fondova - istakao je Ilić.

"ČERGA"

LOKALNA samouprava u Odžacima bila je sufinansijer projekta, kojim je Ekumenska humanitarna organizacija iz Novog Sada izgradila kupatila u 32 domaćinstva u romskom naselju "Čerga" u Deronjama. - To naselje ima dobre kuće, struju, vodu i put. Uspeli smo da naselje legalizujemo i trenutno se, uz pomoć OEBS, radi plan detaljne regulacije - izneo je Ilić.

http://romaworld.rs/?p=474

 

Urbanizacija preduslov napretka

 

Stereotip o Romima građen je upravo na izgledu romskih naselja, kaže Osman Balić, predsednik Lige Roma. Usvajanje Zakona o legalizaciji romskih naselja omogućilo bi ono što ni jedan od četiri zakona donet od 2000. godine pa do danas nije – sigurnost, bezbednost i poštovanje posebnog načina života pripadnika romske manjine.

 

Da u 120 srpskih gradova i opština postoji 583 romskih naselja, te da se u mnogima od njih živi ispod granice siromaštva, država je praktično saznala tek nedavno, kada je od misije OEBS-a na poklon dobila bazu podataka o o broju romskih naselja, njihovim tačnim lokacijama, broju stanovnika i objekata, strukturi i kvalitetu kuća, stanju infrastrukture koju je uradio GIZ. Ova baza trebalo bi da posluži za buduće investicione planove u poboljšanju uslova života romske populacije u Srbiji.

Opširnije...
Stop mržnji prema Romima!

Govor mržnje postoji u Evropi već duži vremenski period. To je forma diskriminacije koja vodi do agresivnog ponašanja, napada i nasilja. Etničko nasilje je opasna pretnja koja počinje govorom mržnje. Govor mržnje je tek prvi korak, ali se i najlakše zaustavlja! Zaustavimo mržnju odmah! Svaki četvrti Rom je doživeo govor mržnje barem jednom u toku prošle godine, a svaki peti je bio žrtva rasističkog napada. Većina Roma je,u proseku doživela po četiri incidenta takve vrste.

Opširnije...
U Nišu nova radna mesta

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas u fabrici “Džonson elektrik” da će to za par godina biti najveća fabrika u Srbiji i naglasio da je to prva dobra vest za Nišlije posle mnogo godina.

Vučić je nakon potpisivanja memoranduma Vlade Srbije i rukovodstva Dzonson elektrika koji će omogućiti zapošljavanje još 2.400 radnika, istakao da je posebno srećan zbog toga što je ta kompanija izabrala Srbiju i Niš gde će da otvori pogon.

Opširnije...

Radio uživo

Copyright © 2014 RomaWorld