^Na vrh

logo

DOSTAVA KRŠTENICA, IZVODA I LIČNIH DOKUMENATA ZA SVE GASTERBAJTERE IZ SRBIJE, KOSOVA, CRNE GORE I MAKEDONIJE KOJI RADE U ZEMLJAMA EU!

Kursna lista

Sportske vesti

Donatori&Partneri
Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava, Suzana Paunović, održala je u Palati „Srbija“ sastanak sa predstavnicima Ambasade SR Nemačke u Srbiji, Jirgen Šmitom, prvim sekretarom za ekonomsku saradnju i Sabinom Brendel, referentom Odeljenja za politiku. Sastanak je bio posvećen pitanjima inkluzije Roma u Srbiji. Predstavnici Ambasade SR Nemačke inicirali su uspostavljanje saradnje u nameri da pruže podršku procesu inkluzije Roma u Republici Srbiji.


Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović je istakla da je proces inkluzije Roma dugotrajan i da zahteva punu posvećenost, te se u tom smislu zahvalila Ambasadi SR Nemačke na partnerstvu i podršci da se položaj pripadnika romske nacionalne manjine unapredi kroz uključivanje u društveni, ekonomski, kulturni i politički život.

Paunović je upoznala predstavnike Ambasade da je Vlada Republike Srbije započela izradu nove Strategije za unapređenje položaja Roma u Republici Srbiji za period do 2025. godine, i da je u vezi sa tim proces pripreme polazne studije za izradu novog strateškog dokumenta bio transparentan i obuhvatio organizovanje niza konsultativnih sastanaka širom države sa organizacijama civilnog društva, državnim institucijama i organima, lokalnim samoupravama, nezavisnim telima i međunarodnim organizacijama.

http://romaworld.rs/?p=480

 

Urbanizacija preduslov napretka

 

Stereotip o Romima građen je upravo na izgledu romskih naselja, kaže Osman Balić, predsednik Lige Roma. Usvajanje Zakona o legalizaciji romskih naselja omogućilo bi ono što ni jedan od četiri zakona donet od 2000. godine pa do danas nije – sigurnost, bezbednost i poštovanje posebnog načina života pripadnika romske manjine.

 

Da u 120 srpskih gradova i opština postoji 583 romskih naselja, te da se u mnogima od njih živi ispod granice siromaštva, država je praktično saznala tek nedavno, kada je od misije OEBS-a na poklon dobila bazu podataka o o broju romskih naselja, njihovim tačnim lokacijama, broju stanovnika i objekata, strukturi i kvalitetu kuća, stanju infrastrukture koju je uradio GIZ. Ova baza trebalo bi da posluži za buduće investicione planove u poboljšanju uslova života romske populacije u Srbiji.

Opširnije...
Stop mržnji prema Romima!

Govor mržnje postoji u Evropi već duži vremenski period. To je forma diskriminacije koja vodi do agresivnog ponašanja, napada i nasilja. Etničko nasilje je opasna pretnja koja počinje govorom mržnje. Govor mržnje je tek prvi korak, ali se i najlakše zaustavlja! Zaustavimo mržnju odmah! Svaki četvrti Rom je doživeo govor mržnje barem jednom u toku prošle godine, a svaki peti je bio žrtva rasističkog napada. Većina Roma je,u proseku doživela po četiri incidenta takve vrste.

Opširnije...
U Nišu nova radna mesta

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas u fabrici “Džonson elektrik” da će to za par godina biti najveća fabrika u Srbiji i naglasio da je to prva dobra vest za Nišlije posle mnogo godina.

Vučić je nakon potpisivanja memoranduma Vlade Srbije i rukovodstva Dzonson elektrika koji će omogućiti zapošljavanje još 2.400 radnika, istakao da je posebno srećan zbog toga što je ta kompanija izabrala Srbiju i Niš gde će da otvori pogon.

Opširnije...

Radio uživo

Copyright © 2014 RomaWorld