^Na vrh

logo

DOSTAVA KRŠTENICA, IZVODA I LIČNIH DOKUMENATA ZA SVE GASTERBAJTERE IZ SRBIJE, KOSOVA, CRNE GORE I MAKEDONIJE KOJI RADE U ZEMLJAMA EU!

Kursna lista

Sportske vesti

Donatori&Partneri
Nemački političari traže rigorozne mere za smanjenje azilanata iz Jugoistočne Evrope, a one s Balkana odmah vraćaju nazad. BERLIN - Nekoliko mladih, među kojima su bile i dve žene, napali su kamenjem azilantski dom u Zangerhauzenu u Saksoniji-Anhlat, pri čemu je jedan od napadača, izgleda, pozdravljao nacističkim pozdravom "Hajl Hitler", prenose danas nemački mediji.

Protiv napadača, koji su i uzvikivali parole mržnje prema strancima, pokrenut je postupak, prenose mediji i navode da su i pre nekoliko dana u Halberštatu, u istoj pokrajini, mladi bacali kamenje na jedan azilantski dom i na saradnike Crvenog krsta, pri čemu je jedna 20-godišnja devojka povređena.

Migranti su bili meta napada desničara u Hamburgu, Bonu, Drezdenu, Minsteru, Manhajmu, Štutgartu, Ingolštatu, Nirnbergu i drugim nemačkim gradovima, prenose mediji.

Pitanje smeštaja azilanata pokreće ozbiljne političke diskusije, pošto se građani često protive da se u njihovoj blizini nastane izbeglice u čijim domovima je u ovoj godini, kako prenose mediji, izbilo najmanje deset požara. U lavini migranata koja se ove godine sručila na Nemačku, političari, pre svega ukazuju na one sa Balkana, tražeći da se odmah deportuju nazad, pošto u balkanskim zemljama nema ni rata ni političkog progona.

Ovih dana je lider Hrišćansko-socijalne unije i predsednik bavarske vlade Horst Zehofer zahtevao "rigorozne mere" kako bi se smanjio broj azilanata iz Jugoistocne Evrope i rekao da čak 40 odsto podnosilaca zahteva dolazi sa Zapadnog Balkana. "Tako više ne ide", rekao je Zehofer, dodajući da je broj odobrenih zahteva jednak nuli i zahtevao rigorozne mere kako bi se sprecio dolazak azilanata.

http://romaworld.rs/?p=492

 

Urbanizacija preduslov napretka

 

Stereotip o Romima građen je upravo na izgledu romskih naselja, kaže Osman Balić, predsednik Lige Roma. Usvajanje Zakona o legalizaciji romskih naselja omogućilo bi ono što ni jedan od četiri zakona donet od 2000. godine pa do danas nije – sigurnost, bezbednost i poštovanje posebnog načina života pripadnika romske manjine.

 

Da u 120 srpskih gradova i opština postoji 583 romskih naselja, te da se u mnogima od njih živi ispod granice siromaštva, država je praktično saznala tek nedavno, kada je od misije OEBS-a na poklon dobila bazu podataka o o broju romskih naselja, njihovim tačnim lokacijama, broju stanovnika i objekata, strukturi i kvalitetu kuća, stanju infrastrukture koju je uradio GIZ. Ova baza trebalo bi da posluži za buduće investicione planove u poboljšanju uslova života romske populacije u Srbiji.

Opširnije...
Stop mržnji prema Romima!

Govor mržnje postoji u Evropi već duži vremenski period. To je forma diskriminacije koja vodi do agresivnog ponašanja, napada i nasilja. Etničko nasilje je opasna pretnja koja počinje govorom mržnje. Govor mržnje je tek prvi korak, ali se i najlakše zaustavlja! Zaustavimo mržnju odmah! Svaki četvrti Rom je doživeo govor mržnje barem jednom u toku prošle godine, a svaki peti je bio žrtva rasističkog napada. Većina Roma je,u proseku doživela po četiri incidenta takve vrste.

Opširnije...
U Nišu nova radna mesta

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas u fabrici “Džonson elektrik” da će to za par godina biti najveća fabrika u Srbiji i naglasio da je to prva dobra vest za Nišlije posle mnogo godina.

Vučić je nakon potpisivanja memoranduma Vlade Srbije i rukovodstva Dzonson elektrika koji će omogućiti zapošljavanje još 2.400 radnika, istakao da je posebno srećan zbog toga što je ta kompanija izabrala Srbiju i Niš gde će da otvori pogon.

Opširnije...

Radio uživo

Copyright © 2014 RomaWorld